zondag 31 maart 2013

Rijk

Een paar dagen geen werk. (En het dus ook niet mee naar huis nemen!) Wat een rust en weelde.
De tafels staan nog in de huiskamer van het paasfeest van donderdag, want vanavond komt mijn zusje en haar gezin roti eten en hebben we weer veel plek nodig.

Maar eerst nog even genieten van mijn schatten op tafel.


Genieten van de rijkdommen. De mooie blauwe lapjes van de give-away van Wietske. De hexjes voor de volgende ronde van de 16000-quilt, de stofjes van het tweede pakket van de mysteriequilt liggen klaar om te sorteren, en het een na laatste blok voor de lensquilt.

En dan ligt er onder de bank een stapel tijdschriften met zoveel mooie ideeen, en boven in de kast die fantastische top die nog doorgequilt moet worden...ooit.

Of ik er gestresst van word van al die verschillende projecten? Misschien vandaag dan, omdat we een uurtje minder hebben met de nieuwe zomertijd, maar verder...puur genieten!

zaterdag 30 maart 2013

De tweede ronde!

Neen, de tweede ronde hexagonnen is nog niet af. (Zelfs nog niet aan begonnen). Maar wel het tweede pakket van de mysteriequilt is binnen gekomen.


En wat veel lapjes zitten er deze keer in. Meer dan genoeg voor 7 nieuwe kinders. Drie op de schommel en vier touwtje springen. Dat is nog eens jeugdherinneringen ophalen! Kilometers heb ik samen met mijn zusje geschommeld. Hele wereldreizen maakten we al fantaserend, want 'stevig houd ik de touwtjes vast, als een matroosje in de mast'. En hoeveel meter touw hebben we niet versleten met springen. Enkel touw, dubbel, volgen met de hele klas in een slinger.

Ik word hier helemaal blij van! Fijn weekend verder.

vrijdag 29 maart 2013

Een randje erbij

Op de foto twee stukjes voor de nieuwe bol en een nieuwe zijrand aan de oude bol.


De foto is op zijn kop genomen. Deze keer ging het uitrekenen en meten wel in één keer goed.
Het grappige is dat ik het diepte effect alleen op de foto zie. In het echt is de bol toch echt gewoon plat. Maar misschien zit ik er wel telkens met mijn neus te dicht op. Tot nu toe zijn alle randjes namelijk superstrak aan elkaar gezet en daar ben ik best wel een beetje trots op!

donderdag 28 maart 2013

Een andere avond

Elk jaar op witte donderdag vieren we met ons gezin en een gastgezin feest. De tafel wordt feestelijk gedekt en er wordt gezongen en gekletst. Maar vooral veel verhalen verteld. Het is immers een bijzondere avond. Een avond anders dan alle andere.
We vertellen onze kinderen deze avond het oude verhaal over een volk dat uit Egypte werd bevrijd.



Maar niet alleen het godsdienstige verhaal krijgt aandacht. We leven nu in een vrij Nederland. En er zijn vele offers en levens gegeven voor onze vrijheden. Het is goed om daar bij stil te staan.


Een doordeweekse avond, anders dan alle andere. Ik heb er weer zin in.

(De foto's zijn details van mijn Egypte-quilt. Het verteld het Exodus-verhaal en is de quilt die ik heb ingezonden voor de ATT van het Quiltersgilde)

woensdag 27 maart 2013

Bloemetjes in de vensterbank

Voor de afwisseling ben ik alvast begonnen om een aantal bloemetjes vast aan elkaar te zetten. In de breedte zijn er twee lange rijen nodig van 21 bloemtjes.


In de lengte zijn er 25 nodig, maar deze worden net iets anders met elkaar verbonden. Er is geen vast patroon van lichte en donkere bloemetjes. Zo precies lukt het niet om de foto uit het boek te volgen. De bloemetjes worden dus geheel willekeurig van de stapel gepakt en verwerkt.

dinsdag 26 maart 2013

Na 25 jaar

Deze week wordt er op halve kracht gequilt. Niet dat ik weer een griepje onder de leden heb ofzo, maar deze periode is gewoon erg druk in ons gezin. Wat anderen misschien met kerst ervaren, doen wij met pasen. Gasten komen eten, uitgebreid ander diner en dan kom je tot de conclusie dat het servies er na 25 jaar niet helemaal meer compleet bijstaat.
Het Zweedse warenhuis bracht echter uitkomst en mijn DH en ik waren er vrij snel over uit: we nemen gewoon alle drie de kleuren.


Past ook goed bij het bankstel. Bankstel in de keuken? Nee hoor, maar wel een bistrobank in de kamer. De tafel is namelijk in hoogte verstelbaar met behulp van een ingewikkeld katrollensysteem. (eigen ontwerp van DH). Door de week eten we gewoon in de keuken, maar met gasten erbij wordt de tafel opgekrikt en eten we zonder ruimtegebrek in de huiskamer.

In de tuin is het ondertussen een vrolijke keuken. Rinkeldekinkel! De middelste zoon heeft zich vrijwillig opgeofferd om de oude niet meer naar de kringloop te brengen serviesonderdelen weg te gooien in de kliko.

maandag 25 maart 2013

Blogbloemen

Alweer bloemenhexjes? Ja, maar deze keer zijn het bijzondere bloemetjes. Het zijn blogbloemetjes!


Blogbloemetjes verspreiden een aparte lucht. Ze komen namelijk van een bijzondere kweker. Of in dit geval kwekers. Deze kwekers snappen dat voordat een bloemetje helemaal tot bloei komt, dat bloemetje gekoesterd en geaaid moet worden. En elk zaaigoed, dat in eerste instantie nog niet ontkiemd hoefde te worden, wordt in speciale dozen bewaard.
Tot er een speciale bloemententoonstelling wordt georganiseerd. Dan zijn de kwekers bereid hun kweekgoed met andere kwekers te delen en onstaan er weer nieuwe bloemsoorten!
De bloemetjes van de foto komen vanuit het hele land gereisd. Heerhugowaard, Velserbroek, Tolbert, Oegstgeest, Ommen, uit alle windstreken van dit koude land. Soms worden zelfs landsgrenzen overschreden om de juiste tinten samen te voegen. In zachte enveloppen worden ze dan vervoerd.

De bloemenpracht van dit project telt uiteindelijk 93 bloemetjes. Ik ga snel weer verder.


zondag 24 maart 2013

Elke dag een bloemetje

Ik heb bewondering voor de vele quilters die het volhouden om elke dag te quilten. Ik bedoel de "elke dag"- projecten. Elke dag een huisje patchen of elke dag een hartje appliceren.

Ook elke week stipt een blokje op je blog zetten. Ik vind het knap. Chapeau!

Elke dag een bloemetje gaat me niet lukken. Dit is de stand voor deze keer:
 40.


(Nog 53 te gaan).

zaterdag 23 maart 2013

18 hexjes te kort

Hoewel ik een aardit bakje vol had met hexagonnetjes in creme/lichtbruin kwam ik om een rondje vol te maken er nog 18 tekort. Gelukkig zijn die snel bijgemaakt en kon ik weer een foto schieten van dit megaproject.

Ja, de stand is 4447. Nu zie ik op verschillende blogs hele fotogenieke huisdieren. Helaas vind onze Salomon het maar stom en wil gewoon zijn stoel terug.


Nog meer genieten van mega-hexagon-projecten? Kijke eens bij Grit. Haar passiequilt deel 5 vraagt 342 hexagonnetjes voor deze maand. "only little to do"...

vrijdag 22 maart 2013

Wie niet weg is is gezien

Het laatste poppetje zit erop. En het spreekwoord met de ezel gaat niet op. Was ik bij het eerste poppetje het papiertje bij de arm vergeten. Dit meisje heeft een verstevigd voetje.


Ik heb nog even getwijfeld of ik het niet een "juffie" zou laten zijn met een schoolbel in de handen, maar al gaandeweg, ben ik toch gebeleven bij de originele tekening.

Het eerste deel is af. Het volgende is besteld. En ik ben niet geheel ontevreden, zo zonder cursus.
In afwachting van de post ga ik dan maar verder met de hexagonnetjes. Nog genoeg te maken...


donderdag 21 maart 2013

Stukken en borderrand

De lensquilt in grijs groeit en groeit. Nu ik van buiten naar binnen heb gewerkt, schiet het laatste stuk lekker op. Op de machine dan, want het met-de-hand-stuk blijft liggen. De losse stukjes zijn allemaal opgeprikt in de juiste richting, zodat ik het straks meteen goed aan elkaar kan zetten.


Ook ben ik verder gegaan met de oude bol. Een beginnetje van de borderrand zit eraan. Het was even rekenen, en nadenken. Want hoe zat het ook alweer met de hoeveelheid naadtoeslagen in centimeters? Maar na twee keer rekenen en twee keer snijden (Dat laatste was gewoon stom: 10 cm is echt geen 11) zit het eerste stuk aan de bol.


woensdag 20 maart 2013

Ik lees...

Als je mij als kind zocht, kwam je me meestal tegen achter een boek. Stapels papier heb ik verslonden. Nu kom ik door andere hobby's (goh..) bijna niet meer aan lezen toe.


Dit meiske is geappliceerd met de nieuwe speldjes. Maar nu las ik van de week dat je ook aparte spelden hebt om te appliceren. Wat vervelend dat ik dat weer naar een winkel moet ;P

En neen, geen palestrinasteek voor het hoedje. Ik vind hem gewoon niet zo mooi en twee hoedjes met deze steek is wel genoeg. Voor dit meisje gewoon een festonsteekje.


Oeps, ik zie nu dat ik het strikje vergeten ben op de rug. Nog even terug naar beneden...

dinsdag 19 maart 2013

Voorbereidingen

Tijdens het wachten met de paardrijles of schaatsen van de jongens wordt de volgende rij van het 16000-project voorbereid. Zo ongemerkt gaat het best snel en ik denk dat genoeg heb voor een volgend rondje
 
Het is elke keer weer spannend hoe de kleuren samen vallen. Het effect is pas goed zichtbaar als het hele rondje af is. Dit is een foto van dichtbij, ik heb nu twee kantjes in deze kleur af.
 
 
Deze lichte bruin/creme moet twee keer rond. En Conny: de derde van links komt uit jouw schatkist.
 

maandag 18 maart 2013

Japanse puzzel

De lastige stukken van de lens zijn nu af. Het leukere gedeelte kan beginnen.
Nog een paar met de machine en dan vind ik het wel weer genoeg voor vandaag:


De "wc-bril" is in stukken af. Het inelkaar zetten doe ik met de hand.
Deze tweede bol ga ik anders in elkaar zetten. Ik ga proberen om er vier kwarten van te maken. Hoewel het in elkaar zetten van de eerste bol prima beviel, wil ik deze variant ook eens proberen.


zondag 17 maart 2013

Puzzelen

Dank jullie wel voor alle beterschapwensen. Het heeft zeker meegeholpen. Hoewel de sneeuw af en toe terugkomt, is de griep zoals het er nu naar uitziet hier in huis helemaal weg.

Gisteren werd ik verrast door een mooie envelop met paarse rand. Grr inhoud is niet zo leuk.
Maar daaronder een gevulde envelop van Chris. Nogmaals heel hartelijk bedankt! We hexen weer  verder.

Quilt-time again: Nu ook de tweede bol aan het groeien is, ben ik aan het plakken en knippen om een idee te krijgen van het eindresultaat.


Op deze manier moet het geheel passen op het bed van de jongste puberzoon. Hij groeit op het moment wel heel erg hard. Hij heeft mij al ingehaald en komt nu ook steeds dichter in de buurt van zijn vader.

Je kunt hem geen groter plezier doen, dan samen ergens koffie te gaan drinken met wat lekkers. Regelmatig vraagt hij dan ook naar de stand van zaken rondom de klosjesvoorraad. Dan hebben we samen weer een smoes om te gaan shoppen om te eindigen op een terrasje of restaurantje.
Gezellig, nog een reden om de lente te verwelkomen!

zaterdag 16 maart 2013

Sophietje

"Sophietje" schoot het door mijn hoofd, terwijl ik het roze jurkje aan het vastzetten was. Ik noem haar Sophietje.

De palestrinasteek lukt steeds beter, maar ik vind hem niet bepaald mooi. Om het hoedje iets meer op te fleuren zijn er drie kleine glaskraaltjes bij vastgezet. Het aplliceren is een welkome afwisseling. Ik heb nu stukken minder last van mijn kapotte vingertop.

Hier het resultaat tot nu toe. Ik ben nu op zoek naar dezelfde achtergrondstof. Omdat ik het complete pakket heb besteld, weet ik niet of deze ook los te verkrijgen is. Heeft iemand laatst nog in de Japanse hoek gesnuffeld?

vrijdag 15 maart 2013

Snoepjes

Waarom lukt het me nu toch niet om gewoon NEE te zeggen? Bij de kassa van de winkel lagen van die heerlijke snoepjes: Moda snoepjes.
Deze keer ben ik gevallen voor de minilapjes "Metropolitan Fair".


Eigenlijk ging ik voor applicatiespeldjes. Hoewel het eerste deel van de mysteryquilt al bijna af is, lijkt me het toch handig om hier eens in te gaan investeren. En tja, dan kom je eerst in de opruimingsbak, waar toch weer bruine stofjes voor de 16000 lagen te roepen. Moest ik vervolgens helemaal uit de richting ook nog even in de FQ-bakken speuren voor nog een bruin lapje dat ook best wel zal passen en kwam ik via de garens pas bij de kassa terecht.

En laten daar nu die kleine snoepjes in een mandje liggen te roepen wachten. "Double Chocolat" heb ik vorige maand al opgesneden. De kleuren waren bijna allemaal precies pas. Niet dat deze dat ook zijn, maar daar verzin ik nog wel wat op.

Een tussendoorprojectjebeginnen?  Dan moet ik wel terug voor dat andere lapje...mmm...dat lijkt me geen straf. Volgende maand maar weer.

donderdag 14 maart 2013

Een stapel hexjes

Als ik het resultaat van de bloemtjes deze keer zou uitleggen, zou er te veel op de foto te zien zijn.
En dan bedoel ik niet mijn quiltwerk, maar de rommeltjes van het "gewone" leven. Eigenlijk moet ik stoffen. Een kort berichtje met mini-foto daarom maar deze keer!

 

woensdag 13 maart 2013

Een steuntje in de rug

In blogland zie ik veel verschillende spelende boomklimmende kinderen. n ook van het tweede deel heb ik al een klein stukje gezien. Ik moet nog een paar kinders. Eerst kopieren en knippen. "Serieus mam, zo klein?"


Ja, ik moet toegeven, het broekje is inderdaad wel heel erg pietepeuterig. Dan vallen de handjes opeens heel erg mee. Niet vergeten het papiertje eruit te vissen zo meteen.


Nu het jurkje nog en dan even pauze...


Tja, misschien zijn kleine applicatiespeldjes toch wel het investeren waard... Maar het lukt nog steeds met gewone glasspelden. Hier is het uiteindelijke resultaat: (zonder palestrinast(r)eek)


Nog drie te gaan. 

dinsdag 12 maart 2013

4219 hexagonnen

De vierduizend is gepasseerd. Er zitten nu 4219 hexagonnetjes van 1/2 inch aan elkaar.


Nog vier rondjes van licht-bruin naar donkerbruin en dan gaan we naar de rechthoek. Elke zijde heeft nu 36 hexjes. De roze rand had een emotionele hobbel, (ik had er even geen lol meer in) maar nu de rand af is heb ik er weer veel zin in.
Crème en lichtbruin zijn al geneden. Op naar de volgende ronde.
Als mijn vinger tenminste weer mee wil doen. Hij is een beetje lekgeprikt. En ook al probeer ik af te wisselen, ik blijk toch een voorkeursvinger hebben.

maandag 11 maart 2013

Een mooie strijkijzer?

Hoi mam,
Wow, dit is echt een gaaf stofje. Echt awesome. Dat rood is echt de goede kleur.
Je bent best al ver, mam. En het lukt ook heel goed.
Die groene zijn net echte bamboestelen. Het komt allemaal uit Japan toch?
Mooi hoor. Ook een mooie strijkijzer.

Ho stop....mooie strijkijzer?????
Eh mam, ik bedoelde eignlijk mag ik iets lekkers en wil jij dan ook iets?

Haha, was ik er toch bijna ingetrapt. Een mooie strijkijzer...
Vandaag weer een stukje lensquilt. Verrassend hoe goed scheef je moet zitten bij deze stukjes.

Maar de machine mag weer aan de kant. De lastige stukken blijf ik toch met de hand doen.

zondag 10 maart 2013

En zijn naam is...

Het blog-lezen van gisteren was voor een keertje leuk, maar na de letter m had ik het toch wel gezien. Stof vasthouden in plaats van een muis is toch duizend keer leuker. Ik heb nog wat hexjes in elkaar geregen, maar daar komt pas weer een foto van als er wat te showen valt. M'n mysterie-project is deze keer aan de beurt.

Deze keer heb ik geen naam in mijn hoofd. Mischien komt het omdat er tijdens het werken een film op de achtergrond aanstond. Appliceren begin ik best leuk te vinden, maar tjonge wat zijn sommige stukjes klein!

De uitleg van de palestrinasteek heb ik hier gevonden. Mmmm, dat vraagt nog wel wat oefening, al vind ik de variant van knoopje-kraaltje-knoopje-kraaltje ook wel het proberen waard.



Aan de boom hangen nu drie blaadjes. En volgens mijn dochter hoort dat ook zo. Je klimt toch alleen in de zomer in bomen?


zaterdag 9 maart 2013

Give away blog hop

Mocht je denken dat Pinterest veel tijd vraagt?
Vanmorgen ben ik een rondje aan het blog-hopping party-en: Beat the winter blues
Beat the Winter Blues - Quilters' Blog Hop Party

Niet voor de heb, maar wel leuk om op een andere manier weer hele andere blogs te lezen. Er doen meer dan 200 bloggers mee, dus voorlopig heb ik nog even de tijd.

 The Shabby mocht vanmorgen bij mij de spits afbijten met mooie pastelkleurtjes.

 
Maar ook andere blogs zijn leuk om door te lezen: Alexa, Margaret, Sherry, Alyse, Sylvia, Amy, Sharon, Mary
Het wordt een reis om de wereld vanaf de luie stoel. Engeland, Amerika, Japan, Frankrijk.... Het zijn er gewoon teveel om te vermelden.
Ik heb mezelf wel een eindtijd gegeven, want vierkante quilts zijn leuk, maar op vierkante ogen zit ik niet te wachten!



vrijdag 8 maart 2013

Bloemenperkje

Het maken van de bloemenhexjes gaat gestaag verder.  De paracetemol en neusspray doen hun werk goed. Deze keer een foto vanaf het keyboard van DD.


Het badlaken ligt er altijd op tegen het stof. DH vindt eigenlijk dat ik een quiltje voor het keyboard moet maken. Tja...zoveel plannen en zo weinig tijd. Niet nog een project beginnen. Eerst afmaken!

donderdag 7 maart 2013

Klosje op.

Niet alleen het klosje is op. De puf ook. De griep is toch toegeslagen...

Dit keer de achterkant van mijn hexagonnenlap. Elk stukje wordt eerst geregen, voordat het aan de lap mag. Meters en meters draad/garen gaan er doorheen.
Echt een aanrader om deze quilt de gaan maken als je nog verschillende halve klosjes garen in je bezit hebt; ze komen gegarandeerd op!


Zo heb je nog eens een reden om naar een winkel ofzo te gaan. Je weet wel, zo'n winkel met die honderden aaibare lapjes, waar je best nog wel een plekje voor hebt, ergens...
En dan niet vergeten eindelijk ook eens te investeren in kleine applicatiespeldjes, anders moet je weer terug. Je zou ze bijna expres vergeten!

woensdag 6 maart 2013

Een greep uit de schatkist

Alweer een dikke envelop!
Er gaat heeeeel veel stof in de 16000-hexagonnenquilt zitten. En ook Conny verrasste mij met een greep uit haar snippermand.
Snippermand? Dit is toch een schatkamer? Het is zo'n grote verrassing als ik de envelop openmaak.
Moeten jullie maar eens kijken wat daaruit tevoorschijn komt:


Bruine tinten voor de borderrand en de bruine bloemkes met blauwe hartjes. Conny is zelf aan het sparen voor antieke/reproductiestoffen. Die heb ik nog wel over van de CWDQ.
Quilting is sharing. Wat ben ik hier geweldig blij mee. Dat maakt een dag werken met een half griephoofd en verstopte neus helemaal goed.
Conny: nogmaals heel hartelijk bedankt.

De lapjes zijn meteen "ver-hext":

dinsdag 5 maart 2013

Rood-zwart

Op verzoek de foto van het eindresultaat van de stamboomquilt:


En terwijl jullie de verhaaltjes achter deze quilt lazen, ben ik verder gegaan met het tweede bolletje.
De tweede bol van de lensquilt is weer een beetje gegroeid.


Deze keer werk ik van buiten naar binnen. Eerst de moeilijkere stukjes deze keer. En in plaats van "laserzwaardgroen" wordt er nu rood gebruikt. Het contrast is erg groot.


De uiteindelijke puzzel voor het eindresultaat met twee bollen, heb ik nog niet af. De rand moet best breed worden wil het een 110 x 220 quilt worden.

maandag 4 maart 2013

Girl power

Hoe het verder ging met de stamboomquilt.....

Terwijl het appliceren van de vrouwtjes me steeds beter afging, bleef het gebed van de vrouwen op de een of andere manier hangen. Twee tegenovergestelde partijen, hetzelfde gebed, dezelfde bijbel. Allemaal dekenstiksters....

Daar moest ik gewoon iets mee doen. Bladerend in mijn eigen bijbeltje kwam ik uit op Spreuken 31: De ode aan de vrouw.



De tekst heb ik in het Engels geborduurd. In de oudste versie die ik kon vinden op internet. Met "she seeketh" enzo. (King James)
 
Who can find a virtuous woman? For her price is far above rubies.
 
Dat is nog eens girl-power. Gevonden in een tekst van honderden jaren oud. En dan kom ik op de stamboom. De vrouwen van mijn familie. Mijn dochter, zusje, mams, nichten, tante, oma... Ik heb de lijn gevonden tot 1813 (nou ja, mijn mams eerlijk toegegeven): Sophia Dorothea Calff.
 
 

 Ze krijgen allemaal hun eigen plekje. Niet opvallend, want dan waren/zijn we niet. Wel bijzonder en het herinneren waard.

 

zondag 3 maart 2013

Stamboomquilt

Het idee voor het maken van een stamboomquilt begon eind 2009. Ik was bezig met de CWDQ en achterin het boek staat een idee voor een Civil War Diarist Quilt. Het zijn de dagboekfragmenten van deze vrouwen waar de CWDQ op ontworpen is.

Van appliceren had ik nog niet eerder gehoord. Bij de eerste pogingen zijn alle steken zichtbaar en het lukte me echt niet om nog kleinere steekjes te maken:

 

Maar na een aantal vrouwtjes lukte het steeds beter. Wat is dit leuk!
In de dagboekfragmenten trof het me dat alle vrouwen ongeveer hetzelfde gebed hadden: "Geef ons de overwinning en breng onze vaders, broers en echtgenoten veilig thuis."

Het maakte daarbij niet uit of de vrouwen nu uit het Noorden kwamen of het Zuiden. En terwijl ik daar mijn steekjes zat te prikken voelde ik me toch verbonden met al die dekenstiksters over de hele wereld.

Het idee van de quilt was geboren....morgen vertel ik verder.